Meierijstad – ‘Slimme’ straatverlichting die ook geluid en gladheid kan meten. Meierijstad wil er flink in investeren, terwijl Eindhoven voor een deel de stekker uit een soortgelijk verlichtingsplan trekt.
Nieuwe, ‘slimme’ lantaarnpalen die ook nog eens elektrische auto’s kunnen opladen. Of opstootjes of vuurwerk meteen kunnen waarnemen en doorgeven aan de politie. En die kunnen meten hoe het staat met gladheid, fijnstof of parkeren. Meierijstad investeert de komende jaren 1,8 miljoen euro in deze ‘slimme’ straatverlichting. B en W willen binnen tien jaar alle ruim 20.000 lichtmasten en lichtarmaturen vervangen door innovatieve ledverlichting. ,,Dit levert de gemeente een jaarlijkse besparing van 180.000 euro op”, zegt wethouder Harry van Rooijen (VVD). ,,Ook kunnen we het aantal storingen sterk terugbrengen met deze nieuwe lampen.”
De moderne snufjes van de lichtmasten ziet het college als extra. Zo
kunnen de ledlampen op afstand gedimd of versterkt worden. Bij een
calamiteit kan de gemeente bijvoorbeeld op die plek de verlichting op
maximaal zetten. Meerdere gemeenten werken al met de slimme lichtmasten,
zoals Eindhoven, Tilburg en Breda.
Uitgerekend deze week werd bekend
dat de gemeente Eindhoven deels stopt met het innovatieve project Jouw
Licht op 040. ‘De resultaten blijven achter’, aldus het college. Toch is
de investering in de 2.752 nieuwe, slimme lichtmasten niet voor niets,
vindt het Eindhovense gemeentebestuur. De nieuwe, zuinige led-lampen
zorgen sowieso voor een flinke besparing.

,,Het besluit van Eindhoven verandert niets aan onze ambities”, reageert wethouder Van Rooijen van Meierijstad. ,,We gaan de mogelijkheden van de slimme lichtmasten verder verkennen met bedrijven en bewoners.”
Een gemeente kan die slimme lichtmasten het beste niet óveral neerzetten, stelt voorzitter Hans Nouwens van Openbare Verlichting Nederland Netwerk Smart Lighting. Dit samenwerkingsverband van bedrijven en overheid adviseert gemeenten op het gebied van slimme lichtmasten. ,,Ik zou ze vooral op plekken zetten met een verhoogd risico, bijvoorbeeld bij een school voor luchtkwaliteit, of bij een gevaarlijke kruising.”
Volgens Nouwens doet Meierijstad er verstandig aan om te investeren in deze nieuwe techniek. ,,Het is sowieso duurzaam en kostenbesparend. Ongeveer de helft van de energiekosten van een gemeente gaat naar openbare verlichting. Voor de toekomst kunnen de masten heel goed van pas komen omdat ze voor heel veel zaken gebruikt kunnen worden, al dan niet in samenwerking met bedrijven.”
Nouwens vindt het wel zaak om verstandig om te gaan met de moderne
techniek. ,,De overheid moet zich uiteraard houden aan de privacywet.
Met de nieuwe technologie zijn maatschappelijke problemen op te lossen
zonder Big Brother is watching you.”
De gemeenteraad van
Meierijstad beslist op donderdag 10 oktober over het verlichtingsplan.
Bij een ‘ja’ kan het vervangen van de lichtmasten eind dit jaar
starten.
Bron: BD.nl