Lantaarnpaal ontwikkelt zich tot Smart City Hub

Lantaarnpalen kunnen worden ingezet voor veel meer dan het verlichten van straten. In de Green Village onderzoeken de TU Delft en een trits bedrijven een nieuwe rol als brein van de slimme stad. 

Ze overal te vinden, vormen een solide hoge basis en zijn aangesloten op het lichtnet.  Lantaarnpalen zijn volgens Eneco en een aantal partnerbedrijven gemakkelijk in te zetten voor veel meer toepassingen dan het verlichten van de omgeving.  Je kunt er ook beveiligingscamera’s aan ophangen,  wifi-zenders, antennes, snuffelaars die de luchtkwaliteit bepalen of verkeersdrukte en sensoren die geluidsoverlast registreren. En waarom zou je ze niet laten aangeven waar er een parkeerplek vrij is, of gebruiken als oplaadpaal voor een elektrische auto?

Een paal met veel functionaliteiten

Sinds vorige week staan een paar van die slimme palen in the Green Village in Delft. De armaturen zijn gebouwd door bedrijf Sustainder. Directeur Niek de Jong: “Onze led-armaturen zijn vanuit een toekomstvisie ontwikkeld en vandaag al gereed voor toekomstige ontwikkelingen. In Delft gaan we gezamenlijk invulling geven aan een slimme stad met oplossingen die jarenlang meegaan.”  Huawei onderzoekt vooral de connectiviteit die naar de lantaarnpalen gelegd moet worden, terwijl Luminext het dataplatform beheert die alle data binnenhaalt en verwerkt. Bouwfonds Investment Management brengt kennis in van investeringen in communicatie-infrastuctuur. Andere bedrijven met ideeën voor nieuwe functionaliteiten van de lantaarnpaal worden nadrukkelijk uitgenodigd zich te melden bij Eneco.

Nieuwe naam nodig

Wat de palen in de toekomst  ook allemaal precies gaan doen, de initiatiefnemers zijn het over een ding eens: lantaarnpaal is geen passende term meer. Ze spreken dan ook consequent van Smart City Hubs. Na een eeuwenlang bestaan als betrekkelijk dom object in de straat, ontwikkelt de lantaarnpaal, als het aan Eneco en partners ligt, snel tot een veelzijdig apparaat dat het hart gaat vormen van de slimme stad.

Bron: Cobouw.nl

Reacties zijn gesloten.