Ko Hartog maakt veilige oversteek fietsers en voetgangers op weg naar school

De Goorn – In De Goorn worden voorbereidingen getroffen voor de komst van de eerste verkeerslichten in de bebouwde kom van Koggenland. Het gaat om de bestaande oversteekplaats voor fietsers en voetgangers op De Buitenroede. Die ligt op een steenworp afstand van de brede school De Droomgaard.

Hoewel het infrastructureel geen huzarenstuk is, is het volgens verkeerswethouder Bart Krijnen toch een mijlpaal. „We stellen verkeersveiligheid voorop en dan moet je alles in het werk stellen daar ook serieus werk van te maken.”

Lees ook: Verkeerslichten bij beruchte oversteek op schoolroute. Koggenland maakt haast met gevaarlijke knelpunten

Verkeerswethouder Bart Krijnen met Mark van Galen van het bedrijf Ko Hartog Elektrotechniek BV.
© Foto Mediahuis

De oversteek op zich is niet gevaarlijk omdat er duidelijke haaientanden op het wegdek staan die aangeven dat doorgaand wegverkeer voorrang heeft. Toch schuilt daar juist het gevaar, zo leert de dagelijkse praktijk. Omdat er regelmatig toch automobilisten ’uit hoffelijkheid’ stoppen om scholieren voorrang te verlenen. Echter zodra verkeer vanuit de andere kant dat niet doet, ontstaan er gevaarlijke situaties.

Enkele politieke partijen wezen het college erop. Zo stelde het CDA hierover kritische vragen. Mede in verband met de wekenlange afsluiting van de N243 is de verkeersdruk op De Buitenroede ongekend hoog.

De verkeerslichten die eind deze week worden opgeleverd, zijn uitsluitend in werking tijdens piekmomenten als er veel ouders en kinderen passeren. Om precies te zijn: van 8.10 tot 8.40 uur en van 13.50 tot 14.20 uur. De rest van de dag staan de verkeerslichten dus uit.

In verband met de afsluiting van De Buitenroede klaagden bewoners op Facebook over de zoveelste omleiding. „Maar er is geen alternatief”, aldus wethouder Krijnen. „Bovendien valt het wel mee, het kost je hooguit drie minuten extra. Dat weegt niet op tegen het belang van veiligheid. Ik kan het niet uitleggen wanneer hier een ongeval gebeurt als we er niet alles aan doen dit te voorkomen.”

Bron: NoordhollandsDagblad

Reacties zijn gesloten.