Innovatieve Route open voor verkeer

Overijssel – Vanaf 12 oktober 2019 is de vernieuwde N737 – ook bekend als de innovatieroute – weer open voor verkeer. In opdracht van de provincie Overijssel heeft Strukton Civiel Noord & Oost groot onderhoud uitgevoerd aan de weg en zijn er slimme en innovatieve toepassingen verwerkt in de N737.

Hoewel er de komende weken nog wat afrondende werkzaamheden plaatsvinden langs de route blijft de weg volledig toegankelijk voor verkeer. Hiermee komt  een einde aan een aantal maanden van verminderde bereikbaarheid. Een aantal ondernemers langs deze weg, tussen Enschede en Deurningen, viert de openstelling van de weg met een speciale openingsaanbieding.

Innovatieroute

De provincie heeft in de aanbesteding ondernemers gestimuleerd om met vernieuwende en duurzame oplossingen te komen voor de N737. De provincie heeft de vernieuwde weg de naam ‘Innovatieroute’ meegegeven. Zo bestaat het asfalt voor circa 97% uit hergebruikte materialen en is voor een deel van de wegverbreding gebruik gemaakt van cementloos beton. Dankzij geluidsdetectie ‘weet’ de weg waar verkeersdeelnemers zijn. Zo blijven bijvoorbeeld de verkeerslichten langer op groen als er verkeer aankomt. Ook is een passeerhaven voor langzaam verkeer aangelegd die bijdraagt aan een betere doorstroming. ’We zijn trots op deze nieuwe, innovatieve weg. Naast het feit dat de weg een stuk veiliger geworden is, is het ook een prachtig voorbeeld voor de rest van Nederland’, vertelt gedeputeerde Bert Boerman. Via de bestaande app ‘SMART Mobiliteit’ kunnen fietsers sneller groen licht krijgen bij de verkeerslichten. Aan de kant van Enschede staan lichtmasten die dynamisch regelbaar zijn. Middels de SMART-app kan de lichtsterkte aangepast worden bij het toenaderen van een fietser. Dit deel van Enschede is een donker en bebost gebied, door het feller laten branden van de verlichting verhoogt het veiligheidsgevoel van de fietsers.

Slimme reisassistent

Gebruikers van de nieuwe route kunnen de SMART mobiliteit app ook gebruiken als slimme reisassistent. Weggebruikers die de app downloaden krijgen via de app informatie over drukte op de weg en daaraan gekoppelde adviezen, zoals de fiets te pakken of op een ander tijdstip te reizen. ‘Zo zorgen we voor een betere doorstroming van de weg’, aldus de gedeputeerde. Door de app te gebruiken worden punten gespaard die ingewisseld kunnen worden voor leuke beloningen. ‘Door middel van de app hopen we ook meer mensen te verleiden de (elektrische) fiets te pakken. Want fietsen is gezond én goed voor het milieu. De SMART-app juich ik dan ook van harte toe’, aldus de gedeputeerde.

Ondernemers vieren de opening met speciale acties

Ondernemers aan de N737 zijn erg blij met de afronding van de werkzaamheden en vieren dit met een speciale openingsaanbieding. Weggebruikers kunnen bij Kleinsman eten & drinken en Heer Bommel genieten van een 3-gangenmenu voor een feestprijs. Bij Koetshuis Hof Espelo is het eerste kopje koffie gratis. Snellers fietsen geeft 15% korting op het gehele assortiment en bij Pelle’s eten & drinken krijg je bij het nuttigen van een bokbiertje de tweede gratis. Om gebruik te maken van het actieaanbod hoeven mensen alleen de SMART-app te downloaden. Meer informatie over de acties en de app is te vinden op www.smartintwente.nl/innovatieroute.

Meer informatie over de innovatieve wegen is te vinden op https://www.jijenoverijssel.nl/7064/de-innovatieve-weg

Reacties zijn gesloten.