Harlingen heeft primeur in de openbare verlichting

Harlingen loopt voorop in de verduurzaming van de openbare verlichting. Onlangs zijn drie nieuwe armaturen aan de Kimswerderweg geplaatst met een energiebesparing van 75%. Dinsdagavond kwam een delegatie van het bedrijf Lightronics langs om deze verlichting te bekijken. Lightronics is het bedrijf achter deze nieuwe duurzame armatuur, de Prunus.

LED lichtbron
Tijdens het bezoek van Lightronics werd de verlichting compleet doorgemeten om de daadwerkelijke lichtsterkte te controleren. De LED lichtbron in de Primus heeft een vermogen van 13 Watt. Dit zorgt voor een energiebesparing van 75% ten opzichte van de oude armaturen. Daarnaast is het mogelijk het licht asymmetrisch te sturen. Dit betekent dat de openbare ruimte optimaal verlicht wordt, wat de lichtvervuiling nog meer beperkt. Het technische team van Lightronics was zeer tevreden over de werking van de Prunus in de openbare ruimte.

 

straatverlichting-terreinverlichting-prunus-a3

Verduurzaming van de verlichting in Harlingen
De afgelopen jaren werkt de gemeente Harlingen hard aan het verduurzamen van de openbare verlichting in de gemeente Harlingen. De gemeente loopt hiermee voorop in Nederland. Zo zijn eerder al de armaturen aan de Noorderhaven vervangen voor duurzame LED verlichting met een karakteristieke paal. Ook aan de Voorstraat wordt op dit moment gewerkt aan het vervangen van de verlichting voor duurzame LED. Daarnaast is het fietspad aan de Harlingerstraatweg uitgevoerd met lichtgevende markering. Tot slot is op meerdere locaties in woonwijken in Harlingen en de dorpen de verlichting al vervangen voor duurzame LED verlichting. Op dit moment is 80% van alle verlichting in de gemeente Harlingen al duurzaam, waarvan 15% is uitgevoerd in LED verlichting.

 

 

 

Bron: Harlingenboeit.nl

Reacties zijn gesloten.