Gemeente Urk voldoet aan Energieakkoord Openbare Verlichting

Urk – De Gemeente Urk doet het goed als het gaat om de besparing van energie op de straatverlichting.  Uit dit voorjaar gepubliceerde gegevens van Rijkswaterstaat blijkt dat Urk het in de provincie Flevoland uitstekend doet en ruim gaat voldoen aan de doelstellingen van het Energieakkoord voor openbare verlichting. Dit akkoord geeft als doel een besparing aan van 20% op energie, het toepassen van 40% energiezuinige openbare verlichting en slim energie management in de periode van 2013 tot 2020.

LED-verlichting

In 2013 is  Urk gestart met vervanging  door LED-verlichting, waarin meestal dimmers zijn aangebracht op de verlichting in de woonwijken. In het oude dorp worden momenteel ook de traditionele (spaar)lampen vervangen door LED-lampen. Binnenkort wordt ook LED-verlichting aangebracht op het bedrijventerrein Zwolse Hoek. Naast energiebesparing verandert de kleur van geel naar wit licht. Dit geeft een betere kleurherkenning en daardoor wordt de sociale veiligheid vergroot. Door het licht te dimmen in de nachtelijke uren (tussen 23.00 en 07.00uur) wordt 50 % energie bespaart. Door deze aanpassingen is de levensduur van de openbare verlichting langer en is minder vervanging nodig. Hierdoor is de straatverlichting duurzamer en wordt bespaard op de kosten van beheer en energie.

 

energieakkoord

Trots op ontwikkelingen

 Wethouder Gerrit Post is trots op deze ontwikkelingen: ‘Urk is binnen de provincie Flevoland een van de koplopers op het gebied van het besparen van energie in de openbare verlichting. Het is mooi dat we als gemeente Urk op dit gebied onze rol zo goed oppakken en willen anderen graag aanmoedigen mee te doen met energiebesparing.’

Bron: FlevoPost

 

Reacties zijn gesloten.