Eerste intelligente gelijkspanningsnet voor openbare verlichting

Aalsmeer – De pilotprojecten voor de eerste intelligente gelijkspanningsnetten voor openbare verlichting in Nederland en wereldwijd zijn van start gegaan. In samenwerking met CityTec die deze pilotprojecten realiseert, heeft Direct Current BV DC-drivers voor LED-verlichting alsmede het systeem voor openbare straatverlichting ontwikkeld tezamen met een intelligent DC-systeem dat een gelijkspanningsnet mogelijk maakt. Dit is een complete gelijkspanningsnet met DC-lampen aan een DC-net gekoppeld waarbij alles op gelijkspanning werkt, ook wel gelijkstroom genoemd in de volksmond.

Voor het eerste pilotproject heeft CityTec een contract met Afvalzorg te Haarlem ondertekend op 12 mei om op het bedrijventerrein De Liede de openbare verlichting te vervangen met de nieuwe duurzame lantaarnpalen die in samenwerking met Lightwell worden ontwikkeld en geproduceerd. De ingebruikname van de openbare verlichting op het gelijkspanningsnet is gepland in oktober 2014 en zal met een feestelijke opening gevierd worden.

Het tweede pilotproject is in het centrum van Musselkanaal in de Gemeente Stadskanaal. Gemeente Stadskanaal ondertekende op 21 mei het contract met CityTec. De bestaande openbare verlichting wordt vervangen met 44 nieuwe lichtmasten met de DC-drivers die de LED-verlichting aansturen, aangesloten op een bijna 2 kilometer lange gelijkspanningsnet. Stadskanaal is hiermee de eerste gemeente met een openbare verlichting op gelijkspanningsnet.

De innovatieve intelligente gelijkspanningsnetten is een uniek concept van Direct Current BV waarin energie met communicatie gecombineerd wordt. Dit is een innovatie op het gebied van gelijkspanning en de eerste wereldwijd. Door intelligentie in te bouwen kan in een centrale beheersysteem de lantaarnpalen ieder apart gecontroleerd en geregeld worden op afstand wat het gebruiksgemak verhoogt en de onderhoudskosten aanzienlijk verlaagt.

Tevens is een gelijkspanningsnet een innovatie op duurzame energie. Er vindt besparingen plaats op energie door verminderde energieverliezen, minder grondstofkosten door minder componenten die nodig zijn ten opzichte van de huidige wisselspanningsnetten, en een langere levensduur van de DC-drivers ten opzichte van de huidige AC-drivers. Dit alles zorgt voor reële duurzaamheid in energie. Voor meer informatie over dit intelligente DC-systeem en de DC-drivers voor LED-verlichting zie: Project Openbare Verlichting op Gelijkspanningsnet

Er zijn nu twee pilotprojecten gestart in Haarlem en Stadskanaal en er staan nog meer pilotprojecten met deze openbare verlichting op intelligente gelijkspanningsnetten op stapel die ook dit jaar nog van start gaan.

Reacties zijn gesloten.