Eerste en tweede Coentunnel met acht rijstroken

Amsterdam – De Coentunnel en een deel van de ringweg A10-West gaan vanaf woensdagavond enkele dagen dicht voor al het verkeer. Rijkswaterstaat doet dit ter voorbereiding op de ingebruikname van de gerenoveerde Coentunnel, die volgende week maandag opengaat. Het verkeer moet omrijden via de Zeeburgertunnel op de ringweg Oost.

Vanaf woensdagavond 21.00 uur tot maandag 05.30 uur worden de oude en nieuwe Coentunnel aan elkaar gekoppeld. Hierdoor ontstaat één Coentunnel, die ervoor moet zorgen dat de Noordelijke Randstad en het Westelijk Havengebied in Amsterdam beter bereikbaar zijn. Rijkswaterstaat past vanaf woensdag ook de verkeerstechnische installaties aan, verricht onderhouds- en asfaltwerkzaamheden en brengt de belijning en verlichting aan. De A10-West is ten noorden van de aansluiting S102 tot aan de tunnel dicht.

Als de volledige Coentunnel volgende week opengaat, telt de tunnel acht rijstroken in plaats van vijf. Tijdens de ochtendspits zijn er vanaf de noordkant richting de stad vijf rijbanen beschikbaar en aangezien gebruik wordt gemaakt van twee wisselstroken zijn dat er in de avondspits vijf de andere kant op.

Tijdens de afsluiting moeten weggebruikers rekening houden met een half uur extra reistijd. Rijkswaterstaat adviseert uit te wijken naar het openbaar vervoer.

De oude tunnel ging vorig jaar dicht nadat de nieuwe, Tweede Coentunnel, na 3,5 jaar bouwen werd geopend. Bij de renovatie van de 40 jaar oude tunnel, die ruim een jaar duurde, zijn onder meer nieuwe installaties aangebracht op het gebied van veiligheid, verlichting en luchtkwaliteit.

De nieuwbouw en renovatie moeten een einde maken aan het knelpunt dat de Coentunnel jarenlang was voor het autoverkeer. Dagelijks rijden hier meer dan 100.000 voertuigen doorheen.

Reacties zijn gesloten.