Dreiging tekort grondkabel door energietransitie

Door de toename van het aantal duurzaamheidsprojecten is een groot tekort aan grondkabels ontstaan. Bij Enexis zijn er zelfs al twintig projecten door vertraagd, blijkt uit een interne memo die Cobouw in handen heeft. Meer vertragingen dreigen.

Tekort aan kabels door energietransitie: zeker twintig projecten vertraagd

Foto; Peter Hilz / HH

Het gaat om 11 kilometer aan middenspanningskabels en om 26 kilometer aan laagspanningskabels die Enexis tekort komt, bevestigt woordvoerder Bob Winckels van de Netbeheerder. Door het gasverbod en de enorme toename aan duurzaamheidsprojecten, zoals zonneparken, is de vraag naar deze kabels zo groot dat fabrikanten niet voldoende kunnen leveren en Enexis inmiddels door haar voorraad heen is.

‘Zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond’

“Gesubsidieerde aanvragen om met name zonneparken aan te sluiten, schieten als paddenstoelen uit de grond. Het zijn duurzame ontwikkelingen waar we blij van worden, maar waar ook nogal wat kilometers kabel voor nodig is”, schrijft Enexis in de memo die bedoeld is om haar klanten op de hoogte te stellen. “Ondanks dat producenten hun capaciteit maximaal hebben opgeschaald, is de vraag nog steeds groter dan de productie.”

Twintig projecten zijn er al door vertraagd, weet Winckels, en meer projecten zijn niet uit te sluiten. “Van de tweehonderd projecten die wij in een week starten, valt dit nog relatief mee, maar voor de mensen die het betreft is dit natuurlijk erg vervelend.”

Om welke projecten het precies gaat, is niet duidelijk. Ook Winckels moet het antwoord schuldig blijven. Wel weet hij dat het tekort geldt voor het hele gebied waar Enexis actief is.

24-uursproductie

Hoe lang het probleem aanhoudt, is ook niet te zeggen. “Met onze bestaande leveranciers  hebben we al gekeken naar mogelijkheden om de maximale productiecapaciteit te vergroten. Er zijn nieuwe productielijnen geopend en machines aangeschaft. Sommigen zitten al op een 24-uursproductie. Ook zijn we op zoek naar andere leveranciers. We doen er alles aan om  het probleem op te lossen. Maar wanneer dit is weten we niet”, stelt de woordvoerder.

Aannemers hoeven er niet door in paniek te raken, vervolgt hij, maar het vraagt wel wat flexibiliteit van ze. “We communiceren hier continue over. Daarom hebben we deze memo ook uitgestuurd. We proberen ze zo goed mogelijk op de hoogte te houden.”

Schade verhalen?

Gedupeerden kunnen onder bepaalde voorwaarden schadeloos worden gesteld als hun project hierdoor vertraging oploopt. De aannemer heeft in eerste instantie een inspanningsverplichting om zijn personeel ander werk te geven, daarnaast moet de stilstand gedetailleerd vastgelegd worden. De vergoeding wordt dan volgens de uurtarieven in het bijbehorende bestek verrekend, staat te lezen in de memo.

Bron: Cobouw

Reacties zijn gesloten.