De Markt in Burgum is één van de eerste ‘Quick-Wins’ in ‘Fryslân’

Tytsjerksteradiel – De gemeente Tytsjerksteradiel/Burgum heeft recentelijk de eerste werkzaamheden voor de herinrichting van de markt in het centrum van Burgum ter uitvoering gebracht. Bijzondere cortenstalen lichtmasten van Lighting Pole Services sieren het parkeerterrein en de aanlengende straten. Een bijzonder project aldus de accountmanager Etienne van Arnhem van  Lighting Pole Services (LPS).

 

31 IMG_2354 71

Uitdaging

Niet alleen de moeilijkheidsgraad in de productie van de gekozen lichtmasten maar ook de logistiek was een uitdaging. Een uitdaging die LPS graag is aangegaan samen met haar installatiepartner Ko Hartog Elektrotechniek BV uit Drachten. Een gecompliceerde cortenstalen mastconstructie die in het ontwerptraject zo optimaal mogelijk doorgelicht diende te zijn. Mede hierom heeft LPS een extern engineeringsbureau ingeschakeld. Hierdoor konden zij volledig onafhankelijke sterkteberekeningen overhandigen en alle complexe vraagstukken van gedegen antwoorden voorzien. Door de invulling van deze vraagstukken heeft LPS  zowel de eindklant als ook de productiepartner een dienst bewezen en een gedegen meerwaarde aan kunnen reiken. Vele mogelijke obstakels werden in het voortraject al overwonnen.

Complexiteit

LPS heeft uiteindelijk een 8-tal schuine masten met een lengte van 14 meter en 23 stuks masten met een lengte van 5,5 meter geleverd. De complexiteit lag hem in de gevraagde wanddikten van 5 mm en de eis dat de masten uit één stuk geproduceerd diende te zijn. Dit was voor de 23 stuks 5,5 meter masten geen probleem echter lag de uitdaging bij de grote masten.  Deze masten zijn schuin op een voetplaat geplaatst met een wanddikte van 30 mm en zijn voorzien van stabiliteitsvinnen. De lichtmasten zijn conform de wens van de gemeente daadwerkelijk uit één stuk materiaal geproduceerd. Omdat LPS geen concurrenten had om een mast van deze lengte uit één stuk te produceren, had LPS een unieke mogelijkheid om de markt in het centrum van Burgum te voorzien van deze masten. Naast de levering van deze bijzondere lichtmasten heeft LPS tevens een speciaal grondanker ontwikkeld waar de gemeente en Ko Hartog Elektrotechniek BV gebruik van hebben gemaakt.

Productafname

Mede door de inzet van installatiepartner en uiteindelijke opdrachtgever Ko Hartog Elektrotechniek BV, in de persoon van R. Sinnema, heeft LPS dit project tot een succes kunnen maken. Tezamen met de heer R. Sinnema heeft LPS een productafname bij de productielocatie van LPS uit laten voeren. Pas nadat de heer R. Sinnema zijn akkoord gegeven had, werden de lichtmasten middels bijzonder transport naar de installatielocatie vervoerd. Een transport welke voor sommige delen van de af te leggen route onder begeleiding plaats diende te vinden.

Quick-Wins

Aan de Markt, het grootste parkeergebied van Burgum, komen een Jumbo en Action en worden 24 zorgappartementen en 5 koopappartementen gebouwd. Daarbij wordt de Markt volledig vernieuwd. In eerste instantie was er voor het Marktgebied alleen geld beschikbaar voor aanvullende parkeergelegenheid rondom de nieuwbouw van de Jumbo en de Action. Via de zogenaamde ‘Quick-Wins’, een provinciaal investeringsprogramma dat gekoppeld is aan de (Streek)agenda Netwerk Noordoost, kon het uitvoeringsbudget worden verdubbeld. Hierdoor kon nu de gehele Markt worden heringericht. De herinrichting van de Markt in Burgum is één van de eerste ‘Quick-Wins’ in Fryslân die in uitvoering gaat. De parkeercapaciteit gaat met ruim 30% omhoog. Nieuw straatmeubilair en unieke led verlichting van het parkeerplein met lichtmasten van 14 meter hoogte geven het plein een nieuwe, eigentijdse uitstraling. Duurzaamheid is voor de gemeente een belangrijk uitgangspunt.

Het Lighting Pole Services team is trots op het eindresultaat en bedankt de firma Ko Hartog Elektrotechniek BV en de gemeente voor het gestelde vertrouwen.

Bron: Lighting Pole Services

Reacties zijn gesloten.