Aalsmeer langzaam maar zeker op LED verlichting

Aalsmeer- Bij vervanging van huidige openbare verlichting kiest Gemeente Aalsmeer voor LED verlichting. De witte LED verlichting vergroot de zichtbaarheid en draagt bij aan sociale veiligheid. Dit staat onder andere beschreven in het verlichtingsplan Aalsmeer 2015-2019.

Het verlichtingsplan bevat regionaal afgestemde uitgangspunten voor de openbare verlichting. Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn besteden al een aantal jaar gezamenlijk het dagelijks onderhoud aan. Ouder-Amstel en Diemen haken nu hierbij aan. Ook het gezamenlijk beheer gaan we verder uitbreiden. Dit levert niet alleen financiële, maar ook milieuvoordelen op. Ook wordt er gekeken naar de doelstelling om Energie Neutraal in 2040 te zijn. Om hieraan te voldoen wordt de komende vijf jaar, waar mogelijk, bij renovatieprojecten LED en dimmen toegepast.De huidige openbare verlichting is redelijk efficiënt, relatief jong en duurzaam. Een volledige omschakeling naar LED verlichting is een onevenredige kapitaalsinjectie die niet in verhouding staat tot de milieuwinst. Om kapitaalvernietiging te voorkomen vindt vervanging alleen plaats bij het einde van de levensduur of bij een natuurlijk moment zoals een wegreconstructie. Langzaam maar zeker komt er meer Led verlichting in het straatbeeld van Aalsmeer.

De ontwikkelingen op het gebied van de technologie van lampen gaat snel. Naast LED verschijnen er ook nieuwe lichtbronnen en andere verlichtingstoepassingen. Een van die toepassingen is bijvoorbeeld om, alle verlichting in Noord-Holland, op een centrale plek te dimmen. De omstandigheden in een bepaald gebied bepalen dan of en met welke intensiteit er wordt verlicht. Waar mogelijk worden deze nieuwe technieken, al dan niet in de vorm van proefprojecten ingezet in Aalsmeer. Voorwaarde hierbij is wel dat het project bijdraagt aan het verhogen van het rendement, het verbeteren van de lichtopbrengst en/of het reduceren van beheer en energiekosten.In de gemeente Aalsmeer wordt al LED verlichting gebruikt langs de Ringvaartzijde en een deel van de Van Cleeffkade. De eerste weg die nu in aanmerking komt voor LED verlichting is de Aalsmeerderweg. De planning is dat, tijdens het grootschalig wegonderhoud, vanaf volgend jaar hiermee gestart wordt. Daarna staat onder meer de Oosteinderweg op de planning om te verduurzamen.Op de Aalsmeerderweg, op de hoogte van de Stommeerkade, is ook al een proefvak gemaakt met LED verlichting van vier verschillende fabrikanten. Deze proef met deze verlichting loopt de komende winter.

Bron: gemeente Aalsmeer

Reacties zijn gesloten.